Ovocný dortík s jáhlovým korpusem
Na jáhly nedám dopustit. Pokud hledáte alternativu ke klasickému piškotovému korpusu, jáhly vás rozhodně nezklamou. Mají skvělou chuť i konzistenci.

Ingredience:
0,5 litru mléka
100 g jahel
50 g másla
1 vejce
50 g cukru
špetka soli
Krém
1 smetana ke šlehání 33%
1 mascarpone
1 ricotta
2 lžíce cukru nebo medu
ovoce (jahody, maliny, lesní směs)
želatinový prášek, cukr
Postup:
Jáhlový korpus:
1) Odvážíme potřebné množství jahel a důkladně je spaříme horkou vodou. Necháme okapat.
2) Mléko v kastrůlku postupně přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen na minimum a vložíme jáhly, špetku soli a poloviční dávku másla. Za občasného míchání uvaříme hustou kaši. Necháme lehce vychladnout.
3) Než se kaše uvaří, oddělíme bílek od žloutku a vyšleháme pevný sníh.
4) Zbylé máslo rozšleháme se žloutkem a cukrem. Přidáme do jáhlové kaše a nakonec jemně vmícháme sníh.
5) Vymažeme si dortovou formu a vlijeme do ní hotovou směs. Korpus pečeme do zlatova ve vyhřáté troubě na 175 stupňů přibližně 20 - 25 minut.
Krém:
1) Šlehačku vyšleháme s cukrem. Následně vmícháme ricottu i mascarpone, případně dosladíme. Krém nalijeme na vychladlý korpus.
2) Ovoce omyjeme, očistíme a poklademe na krém, přelijeme želatinou, kterou připravíme dle návodu na obalu.
3) Dort necháme vychladit v lednici několik hodin.