Ovocný dortík s jáhlovým korpusem

24.01.2021

Na jáhly nedám dopustit. Pokud hledáte alternativu ke klasickému piškotovému korpusu, jáhly vás rozhodně nezklamou. Mají skvělou chuť i konzistenci.

Ingredience:

0,5 litru mléka

100 g jahel

50 g másla

1 vejce

50 g cukru

špetka soli


Krém

1 smetana ke šlehání 33%

1 mascarpone

1 ricotta

2 lžíce cukru nebo medu


ovoce (jahody, maliny, lesní směs)

želatinový prášek, cukr

Postup:

Jáhlový korpus:

1) Odvážíme potřebné množství jahel a důkladně je spaříme horkou vodou. Necháme okapat.

2) Mléko v kastrůlku postupně přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen na minimum a vložíme jáhly, špetku soli a poloviční dávku másla. Za občasného míchání uvaříme hustou kaši. Necháme lehce vychladnout.

3) Než se kaše uvaří, oddělíme bílek od žloutku a vyšleháme pevný sníh.

4) Zbylé máslo rozšleháme se žloutkem a cukrem. Přidáme do jáhlové kaše a nakonec jemně vmícháme sníh.

5) Vymažeme si dortovou formu a vlijeme do ní hotovou směs. Korpus pečeme do zlatova ve vyhřáté troubě na 175 stupňů přibližně 20 - 25 minut.

Krém:

1) Šlehačku vyšleháme s cukrem. Následně vmícháme ricottu i mascarpone, případně dosladíme. Krém nalijeme na vychladlý korpus.

2) Ovoce omyjeme, očistíme a poklademe na krém, přelijeme želatinou, kterou připravíme dle návodu na obalu.

3) Dort necháme vychladit v lednici několik hodin.

Sledujte mě také na Instagramu a Facebooku @mojemenicko.cz
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky